Mierea este cel mai vechi îndulcitor natural și cel mai complex antibiotic natural, un aliment unic cu valori energetice ridicate. Ea este o sursă simplă de carbohidrați, conținând, în medie, 17,1% apă, 82,4% carbohidrați , 0,5% proteine și cantități mici dintr-o gamă largă de vitamine, minerale, aminoacizi și antioxidanți, fără să conțină colesterol.
Avantajele consumului de miere
- Îndulcitor: zahărul poate fi substituit prin miere în multe alimente și băuturi. Dacă se folosește în locul unui îndulcitor clasic, trebuie amintit că mierea îndulcește de două ori mai mult decât zahărul.
- Sursă de energie: mierea este utilizată de mulți ca o sursă de energie deoarece asigură 64 de calorii/linguriță. O linguriță de zahăr furnizează aproximativ 50 de calorii. Zaharurile din miere sunt ușor convertite în glucoză chiar și de către cel mai sensibil stomac.
- Sursă de vitamine și minerale: este bogată în oligoelemente precum cupru, fier, magneziu, iod, mangan, siliciu, crom. Vitaminele descoperite în miere includ (în funcție de varietatea florală) B1, B6, A, E, K, C, acid pantotenic.
- Îmbunătățirea performanțelor sportive: mierea facilitează menținerea nivelului glicemiei, recuperarea musculară și refacerea glicogenului după efort. Are o acțiune precisă de revigorare a muschiului cardiac și îmbunătățește circulația coronariană.
- Scădere ponderală: cu toate că mierea are mai multe calorii decât zahărul, atunci când este consumată cu apă caldă ajută la arderea grăsimilor de depozit.
- Îngrijirea pielii: mierea stimulează procesul de vindecare a rănilor prin stimularea țesuturilor afectate. Laptele și mierea sunt două ingrediente, care acționează împreună în direcția dobândirii unei pieli netede și catifelate.
Dr. Roxana Popescu
Sursă: http://www.doctor.info.ro/mierea_alimentul_perfect.html…